Surmerhuizerweg 21
1744 JB Eenigenburg
Tel: 0226-393424
HomeWie zijn wijBed en BreakfastVerhuurBezoek onze activiteiten AgendaWelkom bij mantra zingenInfo over meditatieextra infoStuur een mailGebedskaars
 

`Vind je natuurlijke balans: shamatha kalmte-concentratie meditatie'

Aangeboden een terugikerende meditatiedag.

De dagen worden verzorgd door Adeline van Waning, meditatiebegeleider.
Aan deze dagen kunnen mensen die al langer mediteren, en ook beginners-geïnteresseerden deelnemen.
Je geeft je op voor beide dagen, die samen een cursus vormen. Op de eerste dag zullen aanwijzingen gegeven worden voor de wijze waarop je de meditaties thuis kunt doen, in de weken tussen de twee dagen. Er zullen cd's met de beoefeningen in het Nederlands worden uitgegeven. Deze meditaties vinden hun oorsprong in Tibetaans boeddhisme. Op de tweede dag zullen we ervaringen uitwisselen over hoe de beoefening thuis voor je was, en zal je op persoonlijke wijze begeleid worden in hoe je verder zou kunnen gaan op dit meditatiepad.

Met shamatha meditatie wordt in het boeddhisme verwezen naar kalmte-, concentratie meditatie, gericht op verfijnen van aandacht, mentale en emotionele balans. Shamatha wordt gezien als een onmisbaar complement bij het cultiveren van contemplatief inzicht (vipassana) en bevrijding. De meditaties kunnen een kalmte-basis versterken die alle vormen van beoefening ondersteunt. In bredere zin: het zijn oefeningen waar iedereen die (het instrumentarium tot) innerlijke rust en heldere aandacht wil cultiveren, profijt van kan hebben.

 

Programma:
Korte inleidingen, meditatie instructies. We zullen een aantal meditaties doen: ademhalingsmeditatie, het tot rust laten komen van de geest (Settling the mind in its natural state) en we zullen een indruk krijgen van `bewustzijn van bewustzijn’, en compassie, als kwaliteit van het hart. De dagen zullen vooral in het teken staan van lichaamsbewustzijn en ademhalings meditaties, zittend en lopend, tijdens formele `meditatie’ en tijdens dagelijkse bezigheden.
Lunchpauze, met koffie thee soep. Bij het delen van ervaringen kunnen we desgewenst aandacht geven aan de relatie van de meditaties die we beoefenen met (andere) vormen van meditatie waar deelnemers vertrouwd mee zijn.
Opgave:
per email naar zowel Adeline of Thea: info@meditationapr.org en thea@taracentrum.com

Er zal enige info ter lezing vooraf worden rondgestuurd.

Adeline van Waning heeft vele jaren boeddhistische meditatie beoefend, eerst jaren in zen, later in vipassana. Sinds 2005 is zij beoefenaar in Tibetaans boeddhisme, en de shamatha meditaties die we deze dagen beoefenen zijn daaraan ontleend. Na jaren werkzaam te zijn geweest als psychiater-psychotherapeut, wijdt ze zich nu, na een studie boeddhisme, aan het contemplatieve pad, ze schrijft en is actief als vrijwilliger in een hospice. Zie www.meditationapr.org
Meditatieleraar en wetenschapper B. Alan Wallace heeft vormen van shamatha, met betrekking tot lichaam, geest, bewustzijn en kwaliteiten van het hart, toegankelijk gemaakt voor beoefening in een universele context. Hij heeft Adeline erin opgeleid, en geautoriseerd, om deze meditaties te onderwijzen, en anderen op dit pad te begeleiden.